tirsdag 3. november 2009

Media Oppgaver Kapittel 8

1. Hva er forskjellen på tyveri av fysiske gjenstander og ulovlig kopiering av åndsverk?

- Hvis man stjeler bilen eller tv-en, så har eieren av bilen eller tv-en lidd et tap og kan ikke bruke gjenstanden mer. Hvis du laster ned en film, er det en tredjepart som lider tapet, nemlig opphavsmannen og hans eller helles representanter.

2. Hva er et åndsverk?

- Et åndsverk er resultatet av en skapende innsats og kan omfatte alt fra romaner og foredrag til skulpturer og programvare for datamaskiner. For å regnes som åndsverk må det ha et minimum av originalitet og skapende innsats- en handleliste eller en kort melding vil ikke ha en såkalt ”verkhøyde” – og regnes ikke som åndsverk.

3. Hva er en opphavsmann? Hva er de viktigste rettighetene opphavsmannen har, og hvem tar vare på rettighetene på vegne av opphavsmannen?

- Det er alltid en fysisk person (eller flere) som har opphavsretten til verket, og som omtales som opphavsmann. Men ofte vil den som har skapt verket, trenge hjelp til å spre det, og selger derfor rettighetene til et forlag, et plateselskap eller lignende. Disse kan få rettigheter til for eksempel å trykke opp bøker eller plater, og kalles ofte for rettighetshavere. De viktigste rettighetene finner man i () 2 i loven: retten til å fremstille eksemplarer til å spre dem.

4. Hva menes med kopiering til privat bruk?

- Det betyr at man har lov til å legge en kopi av en innkjøpt cd inn på en datamaskin eller en mp3-spiller. Det betyr også at en venn kan låne cd-en din, slik at hun kan legge den inn på mp3-spilleren son. Men det betyr ikke at du kan gjøre den tilgjengelig for fildeligsprogrammer som LimeWire, BitTorrent og lignende. ”Venner” i følge åndsverksloven er de du ville gått på kino med.

5. Hva er sitatrett?

- Sitatretten er en avgrensning av opphavsretten, som gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat er en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng. Sammenhengen sitatet settes inn i kalles det siterende verket, og dette verket må som utgangspunkt ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig
6. Hva er vernetid, og hvor lenge varer den?

- Vernetiden varer 70 år etter opphavsmannen er død.

7. Hvordan kan du kopiere bøker lovlig?

- Det finnes avtaler om lovelig kopiering, der man ikke trenger å spørre rettighetshaverne. I stedet betales det penger til en organisasjon, som sørger for at rettighetshaverne får penger for kopieringen.

8. Hva er DRM?

- DRM(kopisperre) er et system som skal forhindre ulovelig kopiering av blant annet musikk og filmer. Det kan fungere på forskjellige måter, for eksempel kan en musikkfil ha en DRM- beskyttelse, som gjør at den bare kan spilles av på bestemte avspillere eller med ên bestemt type programvare. Eller programvaren kan ”sjekke” opplysninger mot en database for å se om en filen er lovelig kjøpt. Hvis den ikke er det, lar den seg ikke avspille.

9. Hva er Kopinor, BONO og TONO?

- Hvis skolen har en kopieringsavtale, kan du kopiere fra bøker på skolen, og skolen betaler penger til en organisasjon som heter Kopinor. Andre slike organisasjoner er TONO for musikk og BONO for billedkunst.

10. Hva er clara.no ?

- Clara.no er en nettside som viser deg hva som er lov og ikke lov når det kommer til fildeling.