fredag 28. november 2008


Analyse av ”The Wave”


Film: The Wave
Regissør: Alexander
Spilletid: 44 minutter
Språk: Engelsk
Land: USA
Aldersgrense: Tillat for alle
Skuespillere: Bruce Davidson (lærer Mr.Ross), Lori Lethin (Laurie), John Putch(David) og Johnny Doran(Robert)


“The wave” er basert på en sann historie.


Filmen begynner ved at de filmer skolen, og vi hører en mann som snakker om ”the wave”. Han sier han husker godt ”bølgen” og at det var en av de mest skremmende som noen gang hadde skjedd i klasserommet deres. Og han husker godt hvordan det hele begynte”. Så filmer de inn i et klasserom hvor det sitter en klasse og ser på film om andre verdenskrig. Det er sterke bilder og det ser ut til å gå inn på noen av elevene. Etter filmen diskuterer Mr. Ross som er læreren litt sammen med elevene sine. Noen stiller spørsmål. Det er ei jente i klassen som heter Laurie som kommer med et spørsmål om hvordan tyskerne bare kunne la dette skjer uten å gjøre noe spesielt mer med det, men det klarer ikke Mr. Ross å svare på.


Filmen handler videre om hvordan Mr. Ross studerer bøker om Hitler, om herseteknikker og om makt. Han lærer seg selv til hvordan å bli en leder, for å vise eleven hans, Laurie svaret på spørsmålet hennes. Han prøver ut ting i klasserommet som får elevene til å følge med og vise disiplin. Han har en metode for hvordan han skal utvikle dette og elevene ser ut til å begynne å følge med. Han sier det man får styrke gjennom disiplin, styrke gjennom samhold og styrke gjennom handling. Etter noen dager med læring om hvordan man gjør det bra på dette, og elevene oppfører seg som en hær. Hver gang læreren spør en elev ett spørsmål, reiser han seg fort ved pulten og svarer høyt og tydelig.


Etter hvert som alle i klassen er med på dette sier Mr. Ross at de skal gå rundt på skolen å skape nye medlemmer til gruppen som har navnet ”bølgen” eller ”the wave” på engelsk. Det er flere og flere som blir med i gruppen og alle blir behandlet likt. For eksempel Robert som pleide å bli mobbet er nå med i dette samholdet, og blir derfor ikke mobbet lengre, han er veldig glad. Mens det er andre på skolen som er skeptiker, slik som Laurie. Han skjønner at alle har blitt hjernevasket av denne ”bølgen”, derfor prøver hun å stoppe det. Da blir kjæresten hennes David sur, fordi han er med i ”bølgen”, noe han liker veldig godt. Han slår opp med henne og går sin vei.
Laurie publiserer artikler i soleavisa om hvor dårlig ”bølgen” er og om hvordan alle har blir hjernevaska. Han blir de som er med i ”bølgen” irritert og skal ta hånd om Laurie. Det er David som blir sendt for å gjøre det, og det ender opp med at David nesten slår til Laurie. Da skjønner han også hva denne ”bølgen” gjør med folk.
David og Laurie går til Mr. Ross for å fortelle han at han må sette en stopper for dette. Mr. Ross sier han er enig, og han skal ta hånd om det neste dag.


Neste dag, ber Mr. Ross alle som er med i bølgen om å møte i auditoriet klokken 5 for å vise ”bølgens” nye leder. Når klokken er 5 er alle bølgemedlemmene samlet, men David og Laurie har klart å snike seg inn. Mr. Ross tar på tv - skjermen for å vise den nye lederen, men det kommer ikke noe bilde. I stedet kommer det en video av Hitler på stor - skjem, som stå og holder tale for tusenvis av tyskere. Da går det opp for elevene hva de egentlig har vært med på. Så budskapet til Mr. Ross er det å vise Laurie svaret på spørsmålet hennes, og om hvordan det kunne skje, det at tyskerne bare kunne stå å se på når så mange uskyldig mennesker ble drept.


Virkemidlene som blir brukt er for eksempel kameraet. I begynnelsen av filmen så har kameraet i vanlig vinkel på personene (fra midten), mens etter hvert som det blir en leder, bruker de froskeperspektiv på han for å få han til å virke større og mektigere. Og det blir bruket fugleperspektiv på elevene for å få dem til å virke mindre. Det er ryggige bilder, og kameraet går ikke så fort. Det er både nærbilder og bilder lengre fra. De har brukt klær fra 1980 tallet(da filmen ble laget), selv om det hele egentlig hente på 1960 tallet. Det meste av filmen er dialog, men det er noe musikk innimellom. Kvaliteten på både bildet og lyden er dårlig, fordi den er gammel.

tirsdag 11. november 2008



Ny Kunstgress bane på Moseidmoen

Vindbjart fotball klubb har fått ny kunstgressbane på moseidmoen. Den kom i samarbeid med kommunen, først og fremst på grunn av ”Plusbank cup” som var i sommer, noe som har hatt mye å si for Vindbjart som fotballklubb.


Av Suzanne Lian


Det nye kunstgresset har endelig kommet til Vennesla. Det har lenge blitt tenkt på å få til en ny kunstgressbane på moseidmoen, men Vindbjart har ikke hatt råd til å betale selv. Det var først da Fløy ikke hadde nok plass til å holde sin ”Colorline cup” at de tok kontakt med klubber som Vindbjart og Donn. Fordi de ville opprettholde Cupen på Sørlandet. Dermed trengte de en kunstgressbane i Vennesla, isteden for den grusen som var der før. Vindbjart samarbeidet med kommunen og kom fram til at de måtte bygge den nye banen før cupen begynte i 2008. Da ble banen bygd i en fei og var ferdig rundt 20. juni 2008 og cupen som nå blir kalt Plusbank cup kunne begynne den 25. juni.

Folk kom fra alle kanter av landet og noen utland. Det var til og med et lag som kom den lange veien fra Brazil.



Intervju med Harald Hansen.


Hvilken type gress er det på den nye kunstgressbanen og hva er så spesielt med den?
- På den nye banen er det mono gress, det vil si at fibrene i gresset er mer splittet og gummikulene er mindre enn på den andre litt eldre kunstgressbanen, hvor vi har krøll gress.

Hvordan er det å spille på den nye banen?
- Det som er bra med kunstgresset er at det alltid er jevnt og fint. Og man kan spille på det så ofte man vill, noe som er forskjellig fra vanlig gress der hvor det bare blir en søledam etter hvert.

Hvor mye kostet det omtrent å bygge banen?
- Det kostet i underkant av 6 mill. Vi i vindbjart hadde ikke hatt råd til dette hvis ikke det var for at kommunen samarbeidet.




Hvilke dører åpnet seg når dere har fått ny kunstgressbane?
- Det gjorde at vi fikk større plass, folk fikk bedre plass å trene på og det at folk i alle aldre kan være her å spille hele tiden.

Plusbank cup var i sommer, hvordan ble den til og hva vil det si for bygda og Vindbjart med en slik cup?
- Som sagt ble ”colorline cup” for stor for Fløy, så de tok kontakt med oss i Vindbjart og Donn. Vi fikk plusbanken som sponsor, det er derfor den kalles plusbank cup. Vi planlagg sammen og vi fikk en ny kunstgressbane i Vennesla. Vi fikk tak i folk som ville være med på dugnad, og det var ca 300-400 frivillige fra Vennesla som var med og hjalp til når cupen var i gang. Cupen skal bli bedre til neste år og skal bare forbedre seg fremover.

Hvor mange medlemmer har Vindbjart fotball klubb?
- Ca 600 medlemmer.